top of page

Werkplaats Nieuwe Makers Flevolab

Flevolab is een nieuw verbond ontstaan uit vijf belangrijke landelijk opererende
cultuurinstellingen in Flevoland: 2turvenhoog (inter)nationaal platform voor podiumkunst voor kinderen van 0-6 jaar én volwassenen; jeugdtheatergezelschap BonteHond;
theatergroep Suburbia; theatergezelschap
Vis à Vis en culturele broedplaats
StrandLAB Almere. Samen maken ze
een grote stap vooruit om de ‘culturele
zee aan ruimt
e voor talent en experiment’ in Flevoland
duurzaam te ontwikkelen.




 

In de lente van 2023 was Storm onderdeel van De Werkplaats Nieuwe Makers van Flevolab.

Samen met illustrator Cox Janssens onderzocht Storm in 10 dagen hoe we met een niet-mens gecentreerde blik kunnen kijken naar de verandering van het Zuiderzee gebied van zout naar zoet, en de gevolgen daarvan voor haar bewoners. De afsluiting van de Zuiderzee betekende een enorm biodiversiteitsverlies voor het gebied. Duizenden unieke organismen verloren hun leefgebied. Storm en Cox onderzochten wat wij kunnen leren van de dieren, planten en organismen over het omgaan met zulk een enorme ecologische verandering. Hiervoor onderzochten ze archiefmateriaal, interviewden zij wetenschappers en deden ze artistiek onderzoek naar het gebied. Tijdens de presentatie van hun onderzoek op 3 juni 2023 hielden ze een herdenkingsdienst, om stil te staan bij het verloren leven waar nooit bij stilgestaan is.


Cox en Storm pakken het onderzoek verder op in de herfst van 2023.

Performer in Queertopia- Werkplaats van de Woestijne X Luit Bakker

Concept en regie: Luit Bakker & Bart van de Woestijne
Tekst: Luit Bakker & Bart van de Woestijne
Spel: Judith Schuur & Storm Vogel
Licht en scenografie: Tom Heintz & Jolein Kop
Geluidsontwerp: Jelle Hoekstra
Dramaturgie: Maarten Bos
Coach: Liet Lenshoek
Marketing: Anton van der Sluis
Zakelijk: Leonie Kuhlmann
Productie: Nikita Oldert en Ymke van Hoof
Met steun van: Likeminds, Fonds Podiumkunsten, Stichting Dioraphte, Stichting Lira

 



 

Wat gebeurt er als we een wereld vormgeven waarin we liefde en aantrekking niet proberen te definiëren, als liefde geen onderdeel is van een politieke agenda? In deze filosofische en activistische voorstelling laten Luit Bakker en Bart van de Woestijne je reflecteren op existentiële vragen als “Is aantrekking iets wat je kunt programmeren en omvormen?” en “Is liefhebben iets wat ons wordt aangeleerd, of juist een wezenlijk onderdeel van ons?”

Storm was een van de twee performers in deze immersieve theatrale ervaring, die in premiere ging op Festival Cement in Den Bosch. Klik hier voor de recensie van de Theaterkrant.

In ontwikkeling: The Queer Nature of Everything

Premiere: 24 februari 2024 in ZIMIHC Stefanus, Utrecht Overvecht
 

Concept en regie: Liza Slootman, Storm Vogel, Otto Calmeijer Meijburg
Zakelijke leiding: Shae Cabrita da Palma

 




The Queer Nature of Everything wordt ondersteund door het Fonds Cultuurparticipatie, Fonds21, het VSB Fonds en de Gemeente Utrecht

The Queer Nature of Everything is het tweede project van WILD Producties. Samen met 31 trans en genderqueer jongeren onderzoekt WILD de queerness van de natuur. 

Wist je dat Nemo, de beroemdste clownsvis, trans is? Clownsvissen worden allemaal geboren als jongetjes, en alleen de grootste en sterkste jongetjes worden op een gegeven moment meisjes. Nemo is niet de enige, heel veel diersoorten vertonen kenmerken die wij mensen als trans zouden zien...

The Queer Nature of Everything gaat over de woeste wilde ontembaarheid van de queer natuur, in de vorm van een live natuurdocumentaire gefilmd en gespeeld op de toneelvloer. In de voorstelling onderzoeken we voorbeelden uit de natuur van dieren en schimmels die zich niet aan de binaire genderindeling van de Westerse mens houden. Hiermee laten we zien dat trans zijn een natuurlijke staat van zijn is.

Wacht

© 2023 Storm Vogel
Website design by Otto Calmeijer Meijburg

Voorstellingen:
21 & 22 jan 2023
31 maart & 1 april 2023
ZIMIHIC Wittevrouwen Utrecht
 

Concept en regie: Liza Slootman en Storm Vogel
Tekst: Storm Vogel en de spelers
Choreografie en outside eye: Otto Calmeijer Meijburg
Productie: Klara Beetz
Fotografie: Rox Klijn & Melanie Lemahieu
Poster ontwerp: Dexter Boldewijn

WACHT kwam tot stand in samenwerking met ZIMIHC Utrecht en werd gefinancierd door het VSB Fonds.

WACHT is een voorstelling over wachten. Wachten op anderen om jezelf te zijn, wachten op andere tijden. Wachten op groei en groter worden. Wachten op volwassen worden, wachten op wat er dan komt, als je volwassen bent. Als je zelf mag beslissen. Wachten op toestemming. Wie wacht en wie bepaalt wie wacht? Wie heeft de macht te laten wachten? Is wachten altijd nodig? En wat doe je terwijl je wacht? 

WACHT is een voorstelling over de drang de wachttijd te verkorten. Over het leven wat groeit in de wacht, om te beginnen met wat komt als het wachten voorbij is.

  

WACHT wordt gespeeld, gezongen en gedanst door 17 trans- en genderqueer jongeren van 10 tot 19 jaar. 
 

How dare you make me feel this way?

Museum Arnhem
17 dec 2022 - 14 mei 2023

How Dare You Make Me Feel This Way is samengesteld, bedacht en onderzocht door Alara, Jip, Larisa, Sarjon, Storm, Zacquel en Dexter. Vanaf begin 2022 kwamen zij op uitnodiging van Museum Arnhem en onder begeleiding van Julius Thissen bij elkaar om leven, kunst, trans en queerness te bespreken. Deze ontmoetingen gingen over plezier, pijn, verwondering over zichzelf en de wereld, hun eeuwenoude geschiedenis en bedreigde en rijke toekomst, en het verschil tussen identiteit en politiek verzet. 

In de tentoonstelling How Dare You Make Me Feel This Way staan trans en queer vreugde centraal. Het is géén aanklacht, maar een dankwoord. Hoe durf je me zo te laten voelen? Zo fijn en vol verwondering, maar ook zo zoekende en verward? Aan de hand van onder andere foto’s van Leo Xander Foo en Risk Hazekamp, video’s van lokale en internationale kunstenaars als Yinzk en Samantha Nye én een installatie van Golden Dean worden perspectieven en ervaringen getoond die personen uit de trans en queer gemeenschap belangrijk vinden en willen delen. Het gaat over ‘nee’ zeggen tegen beperkende kaders en ‘ja’ tegen vrije bewegingsruimte. De tentoonstelling is samengesteld door personen uit de trans en queer gemeenschap en maakt deel uit van het vier jaar durende project Ontgrenzen.

Deelnemende kunstenaars:

Ada M. Patterson, Angèle Etoundi Essamba, Anto López Espinosa, Anya Janssen, Carly Rose Bedford, Diana Blok, Golden Dean, Hansel Tai, Kinke Kooi, Kliment Nikolaevich Redko, Leo Xander Foo, Mavi Veloso, Pepe Espaliú, Pink, Risk Hazekamp, Samantha Nye, Sinéad O'Dwyer, Yinzk, Zanele Muholi.

Queer Diasporas

5 juni t/m 27 juni 2021
Nieuwe Vide

Waar is thuis? Hoe dragen wij onze ervaringen met ons? Hoe raken wij weer in contact met onze wortels? Dit zijn vragen waar iedereen soms mee worstelt. Ze zijn des te meer urgent voor mensen met een migratie-achtergrond, een queer-identiteit of beide.

De Nieuwe Vide Cineclub heeft geleid tot een series evenementen, die online gepresenteerd wordt, en een tentoonstelling.

Met film als basis voor discussie en door onderzoek en praktijk, bevraagt het project hoe queer ervaringen van diaspora verbeeld zijn op het filmdoek en daarbuiten. Ook analyseert het de totstandkoming van queer diasporas als een esthetisch praktijk. De 9 deelnemers van Cineclub zijn creatievelingen van over de hele wereld die momenteel in Nederland verblijven. Elke deelnemer heeft zijn eigen project ontwikkeld dat gepresenteerd wordt tijdens de tentoonstelling, naast een online programma met film en discussies. Het werk is gebaseerd op ontmoetingen van de groep gedurende het laatste half jaar waarin intersectionaliteit en interculturele ervaringen een sleutelrol speelde.

Tijdens discussies werden onderwerpen zoals thuis, het lichaam, migratie, koloniaal geweld en het archief besproken. Elke deelnemer nam zijn eigen vragen en interesses mee naar een series workshops die uitgingen van lezingen over schrijvers, theoretici en filmmakers zoals Trinh T. Min-ha, Audre Lorde, José Esteban Muñoz, Gayatri Gopinath en Rabz Lansiquot. Gast workshops werden gegeven door filmmaker Zara Zandieh en wetenschapper Beshouy Botros.

Deelnemers:

Storm Vogel

Clarice Gargard

Liang-Kai Yu

Aileen Ye

Fileona D-khar

Ana Bravo Pérez

Tammam Azzam

Devika Chotoe

Najiba Yasmin

 

Gastkunstenaars en wetenschappers:

Zara Zandieh

Domitila Olivieri

Vika Kirchenbauer

 

Projectcoördinatoren:

Nia Konstantinova

Bernardo Zanotta

 

In partnerschap met WORM Rotterdam

:LIVE

Feb - juni 2018

Mijn afstudeervoorstelling van ArtEZ speelde op het Young Ones Festival in Zwolle, het Finals Festival in Theater Odeon in Zwolle en op het Proto Festival in Zwolle.

Regie: Storm Vogel
Artistieke begeleiding: Michiel Bijmans en Jeroen Kriek
Productie: Nelleke Simons
Fotografie: Charlie Feld
PR: Kelly de Haan

Kom lekker in je brakpak kijken vanuit je luie stoel naar een gevarieerde televisieavond met Abstracte Theater Televisie. TV was nog nooit zo in je gezicht als nu. De tv draait door terwijl jij er bij zit! Kom niet te dichtbij want dat is slecht voor je ogen!  In deze TV performance draaien er continu beelden voor je netflix langs, maar wat betekent het allemaal? En wat zie je eigenlijk wel en wat zie je niet op tv? Welke invloed hebben al die beelden op ons? :LIVE geeft je live waarvan je niet wist dat je het wilde!

bottom of page